tiistai 14. helmikuuta 2017

Road to Hana

Road to Hana on Haleakalan lisäksi Mauin suosituimpia nähtävyyksiä, jos 103 kilometria pitkää maisemareittiä voi yhdeksi nähtävyydeksi kutsua. Hana Highway kiemurtelee 620:n mutkan ja 59:n yksisuuntaisen sillan yli, maisemien muuttuessa yhä vehreämmäksi sademetsäksi.


 Tien varrella tai sen läheisyydessä on lukemattomia vesiputouksia, toinen toistaan isompia ja hienompia. Osalla vesiputouksista on pieni parkkialue, toisissa joutuu käyttämään mielikuvitusta pysähtymisen suhteen. Alkumatkasta hihkuin ilosta jokaisen vesiputouksen kohdalla, loppumatkasta ei edes enää huvittanut pysähtyä kuin aivan isoimmille putouksille.Matkan varrelta löytyy myös hyviä uimarantoja, ja vesiputousten altaissakin voi uida, jos uskaltaa.
Wai'anapanapan kansallispuistossa kannattaa ainakin pysähtyä ihmettelemään laavakivirantaa ja sen luolia.

Hanan jälkeen tie johtaa Haleakalan kansallispuistoon, josta löytyy leirintäalue erittäin vaikuttavilla näkymillä. The Pools of Ohe'o tai Seven Sacred Pools on syntynyt ajan kuluessa sademetsän vesien muodostamana, ja nimensä mukaisesti koostuu useasta vesialtaasta, joiden välillä on pieniä vesiputouksia. Vesiputousten ja altaiden koko riippuu sademäärästä, joten altaat ovat parhaimmillaan sateen jälkeen. Itä-Maui on käytännössä sademetsää, joten siellä sataa ympäri vuoden.

Seven Pools on Hana Highwayn viimeinen nähtävyys, jonka jälkeen tie muuttuu erittäin huonokuntoiseksi. Kannattaa siis pitää mielessä ajaessa, että sama reitti täytyy ajaa vielä takaisinkin. Jos vesiputouksilla tai muilla nähtävyyksillä ei ole parkkitilaa, takaisin tullessa niissä saattaa olla väljempää, sillä useimmat haluavat pysähtyä jo menomatkalla.Koska suurin osa Hana Highwaysta sijaitsee sademetsän kupeessa tai sen ympäröimänä, rankkasateet äkkiä aiheuttavat vaarallisia tulvia. Tulvan uhatessa tiet suljetaan väliaikaisesti, mikä on hyvä tiedostaa Hanassa matkaillessa. Tiet saattavat olla suljettuna osan päivää, tai kunnes tiet saadaan raivattua auki. Paikallisilla on käytössä mobiilivaroitusjärjestelmä, joka tiedottaa äkillisistä sääilmiöistä. Rankkasateiden aiheuttamat tulvat eivät ole mikään leikin asia, sillä suuret vesimäärät voivat nopeasti tuhota kokonaisen kansallispuiston, kuten viime vuonna Mauilla kävi Iao State Parkille.


Hana Highwaylle kannattaa varata aikaa koko päivä. Bensatankki kannattaa täyttää, sillä seuraava bensa-asema löytyy Hanasta. Myös ruokapaikkoja on matkan varrella vain vähän, joten juotavaa ja pientä evästä on hyvä pitää autossa mukana. Jos ei huvita viettää koko päivää autossa, kannattaa yöpyä Hanassa tai Haleakalan kansallispuiston leirintäalueella, jolloin ajomatkan voi jakaa kahdelle päivälle.


4 kommenttia:

 1. Tämähän kuulostaa upealta. Harmi, ettei tiestä ollut enempää kuvia mut kyllähän nää maisemat on hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maui oli kyllä upea paikka. Hana Highwayn juttu onkin maisemat ja luonto, mitä ajomatkan varrelta löytyy. Tie on mutkainen joten ajaessa siihen on todella keskityttävä, ja matkapahoinvointi meinasi vaivata kyydissä istuviakin jos ei pitänyt silmiä tiessä - niin mutkainen se oli! :) Hieman harmittaa, että tien varressa ei ollut penkerettä tai syvennyksiä mihin pysäyttää, että olisi voinut kunnolla kuvata tienvartta.

   Poista
 2. Aaawwww meki ajettiin tämä mutta sää oli pitkälti sateinen koko ajan. Ihania kuvia!!! Pakko lukea sun jutut ajatuksella läpi vähemmän kiireisenä hetkenä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luinkin sun blogista Havaiji-juttuja ennen meidän lähtöä, ihana blogi sinullakin! :)

   Poista