maanantai 4. heinäkuuta 2016

Jökulsárlónin Jäätikkölaguuni

Ajettuamme pitkin Islannin dramaattista etelärannikkoa olimme viimein saapumassa kaukaisimpaan määränpäähämme Jökulsárlónille. Tämä oli se paikka, josta ajatus koko Islannin roadtripista oli saanut alkunsa. Tunne oli aika huikea, kun viimein käännyimme laguunin parkkipaikalle. Olimme vihdoin perillä!


Maisemien tuttuus johtuu osittain elokuvabisneksestä, sillä laguunilla on kuvattu kohtauksia kahteen eri Bond-leffaan, Batman Beginsiin ja Lara Croft: Tomb Raideriin. Muistan katselleeni Tomb Raiderin nuorena ja pitäneeni "Siperian" maisemia erityisen hienoina.


Jökulsárlón sijaitsee Vatnajökullin kansallispuistossa, jäätikön eteläisellä rajalla. Täällä jäätikkö hiljalleen sulaa muodostaen yhä kasvavan laguunin, josta irronneet jäälohkareet lipuvat mereen. Atlantin rannalle on matkaa vain puolisentoista kilometria, ja Islannin tunnetuin ajoreitti kiemurtelee jäätikön ja meren välissä.Sanomattakin siis selvää, että tämä on suosittu nähtävyys ja kätevä pysähdyspaikka kaikille ohiajaville matkailijoille. Paikalta löytyy lounaskahvila, matkamuistomyymälä sekä julkiset wc-tilat. Jäätikköä voi ihailla ilmaiseksi rannalta käsin, tai maksua vastaan veneestä jäälohkareiden keskellä lipuen. Veneretki parinkymmenen hengen kokoisessa paatissa maksoi noin 40 euroa, mutta oli ehdottomasti koko matkan kohokohtana sen arvoinen. Rannalta käsin ei näe kuin vain rajatusti aluetta, mutta vedessä näkee läheltä jään värierot, jäätikön reunan sekä hyvällä tuurilla hylkeitä!


Ennen poislähtöä kannattaa kävellä merenrantaan katselemaan laguunista lipuvia jäälohkareita. Osa huuhtoutuu aaltojen mukana rannalle. 
Islanti, veit palasen sydämestäni. 

8 kommenttia:

 1. Ihana, huikea, upea! Tulee niin Alaska mieleen sekä maisemasta, että noista pulleista karvapalloista. Tuonne pitää päästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alaska olisi kanssa varmasti ihana paikka päästä käymään! Toinen mielenkiintoinen pohjoisen kohde olisi Grönlanti, jonne pääsisikin Islannista kätevästi lentäen. Onhan näitä haaveita :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä mahtava paikka! Ihan ehdottomasti kuuluu hyvin korkealle omalla toivelistalla, niinkuin koko Islanti. :) Ymmärsinkö oikein, että olette olleet tuolla toukokuussa? Mietin, että mikä voisi olla paras ajankohta matkustaa Islantiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuun loppupuolella olimme ja se oli kyllä hyvä aika, koska matkailijoita ei ollut vielä liikaa liikenteessä. Kesäsesonki oli kuitenkin alkanut, ja etelärannikko ainakin melko hyvin liikenteelle auki, mutta aivan sisämaasta en osaa sanoa. Lämpöä oli 10-15 astetta päivisin, ja lampaitakin näki mukavasti koska niitä ei oltu vielä päästetty ylängöille kesää viettämään. Toivottavasti tästä oli apua :)

   Poista
 3. Aika upea paikka! Haluisin kyllä joskus jollekin vastaavalle retkelle! Oon käynyt itse Norjassa, mutta siellä noita jäätikköjuttuja on vähän vähemmän ja haluisin päästä johonkin vielä pohjoisempaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjakin olisi ihana, valokuvauksellinen paikka. Lofootit ovat mun haavelistalla, joku päivä vielä :)

   Poista
 4. Kiitos Sofia, että linkkasit Islanti-juttusi blogiini, niin osaisn tulla tänne ihastelemaan. Aivan mielettömän upealta vaikuttaa! Nyt jatkan muiden Islanti-juttujesi ahmimista <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi lukemisesta ja kommentoinnista! :)

   Poista