keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Vík ja Islannin etelärannikko

Vík on Islannin eteläisin kylä, ja suosittu pysähdyspaikka monien saarikiertäjien keskuudessa, sillä Islannin päätie nro 1 kiemurtelee kylän läpi. Kylän kokoon nähden majapaikkoja löytyy yllättävän paljon, sillä sijainti on kätevä yöpymiseen niin idästä kuin lännestäkin matkatessa.Víkin kylässä ei ole juurikaan nähtävää, mutta Víkiä ympäröi kauniit kukkulat sekä vaarallisen kaunis musta laavakivirannikko, Reynisfjara. Koska Atlantin aallot pääsevät täällä iskemään vapaasti rantaan ilman esteitä tai hidasteita, äkilliset suuret aallot ovat vaatineet ihmishenkiä. Musta ranta on edelleen hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Reynisfjaraan matkailijoita houkuttelevat kuvaukselliset basalttipylväät sekä taru auringonnousun kivettämistä peikoista, eli merellä olevista kivipaaseista.
Víkin vaarat eivät rajoitu pelkästään rannikolle. Víkin pohjoispuolella tulivuori Katla kytee jäätikön alla. Jos ja kun Katla purkautuu, päällä oleva jäätikkö sulaa muodostaen tuhoisan tsunamin pyyhkäisten Víkin mennessään. Kukkulalla sijaitseva kirkko on laskettu olevan ainut rakennus Víkissä, joka saattaisi selviytyä hyökyaallolta. Paikalliset harjoittelevat evakuointia säännöllisesti, sekä vaaran hetkillä kaikki saavat evakuointikäskyn tekstiviestitse puhelimeen. Katla purkautuu keskimäärin 1-3 kertaa vuosisadassa, ja edellinen purkaus tapahtui vuonna 1918.
Víkin ympäristössä on paljon maataloutta, etenkin lampaiden kasvatusta. Lähistön pikkuteitä ajaessa on helppo nähdä lampaita valtavissa aitauksissaan, jotka monesti rajoittuvat kukkulan seinämiin. Kesäksi lampaat paimennetaan ylös vuorille, jossa ne saavat vapaasti liikkua ja syödä kesän. Syksyllä lampaat ajetaan takaisin aitauksiin, sillä talvi ylängöillä on kylmä ja julma.
Islanninhevosia näkee myös paljon, sillä ratsastaminen on suosittua. Islantiin ei ole sallittua tuoda ulkomaisia hevosia, sillä Islanninhevonen halutaan säilyttää alkuperäisen puhtaana rotuna.Jos kaipaat majoitusvinkkiä Víkiin, suosittelen lämpimästi paikallisella maatilalla yöpymistä. (airbnb linkki) Jos kyseinen huone on varattu, maatilalla on kolme muutakin, joihin kaikkiin on oma airbnb- sivunsa.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä majoitusvinkistä! Vaikuttaa tosi hyvältä! Tänä viikonloppuna olisi tarkoitus etsiä Islannista majoitukset, joten tämä ehdottomasti menee harkintaan :).

    VastaaPoista