tiistai 14. kesäkuuta 2016

Etelä-Islannin vesiputoukset

Ykköstien varrella Reykjavíkin ja eteläisen Víkin välissä sijaitsee monia Islannin tunnetuimmista vesiputouksista, ja maisemat reitin varrella on muutenkin mukavaa katseltavaa. Ensimmäisenä Reykjavíkista päin ajellessa tulee vastaan Seljalandsfoss. Tällä Amazing Racessakin nähdyllä vesiputouksella on harvinainen ominaisuus, sillä sen takana olevaan luolaan pääsee kiertämään vesiputouksen sivua myöden.
Jyrkänteeltä löytyy useampia pieniä putouksia, mutta toinen erityisesti mainittava vesiputous on vain noin 500metrin päässä Seljalandsfossista. Gljúfurárfossia kutsutaan myös salaiseksi vesiputoukseksi, sillä sitä ei näe kävelypolulle, vaan vesiputous valuu kapean luolan sisällä. Tänne kannattaa varustautua kumpparein, eikä sadeviittakaan ole huono idea.Lähempänä Víkia sijaitseva Skógafoss hurmaa mahtipontisuudellaan. Tässä sijaitsi ennen Islannin rantaviiva, joka nykyään on vetäytynyt noin viiden kilometrin päähän. Vaikka itse vesiputouskin on hieno, älä missaa ylös johtavia portaita vesiputouksen oikealla puolella. Täältä aukeavat upeat näkymät jopa merenrantaan asti, ja Skógar-joen varrelta löytyy toinen toistaan hienompia vesiputouksia.Reitti on alku Skógar-Thórsmörkin 25 kilometrin vaellusreitille, joka on mahdollista kävellä yhdessä päivässä tai yöpyen vuoristomajoissa (etukäteen varaus suositeltavaa). Thórsmörk on Islannin suosituin vaellusalue. Vaelluksen kuvaus kuulosti omaan korvaani aika ekstremeltä, eikä aikaakaan olisi ollut, joten tyydyin kävelemään reittiä parisen kilometria ja palaamaan samaa tietä takaisin.Jälkikäteen juuri tuo Skógar-Thórsmörkin reitti on jäänyt toisena matkan kohokohtana mieleeni. Ehkä joskus reipastun ja kävelen koko vaelluksen!

1 kommentti:

  1. Tosi upeita nämä kaikki paikat, missä ootte Islannissa käyneet ja sääkin on selvästi suosinut :).Yritän täällä kartan kanssa hahmotella, missä mikin on ja missä kannattaisi yöpyä…

    VastaaPoista