lauantai 28. toukokuuta 2016

Sininen Laguuni

Islannin yksi suosituin (ja hintavin!) turistinähtävyys on Blue Lagoon, sininen laguuni. Sen kätevä sijainti lähellä Keflavikin lentokenttää tekee siitä helposti vierailtavan joko Islantiin tullessa tai sieltä lähtiessä.Blue Lagoonin takana on varmasti historian älykkäin bisnesidea. Nykyisen laguunin lähellä on geotermaalinen voimala, joka nostaa kuumaa vettä maan uumenista, kierrättää kuuman veden lämpöenergiaksi ja viilentynyt vesi lasketaan läheiselle laavakentälle, josta se hiljalleen imeytyy takaisin maaperään. Jossain vaiheessa Islantilaiset keksivät vesialtaiden olevan ihanteellisia kylpemiseen, ja vedessä olevien mineraalien vuoksi sillä olevan positiivisia terveysvaikutuksia iholle. Loppu on historiaa. Koko homma kaupallistettiin, lippuja myydään turisteille kovaan hintaan ja vedestä eroteltua silicaa myydään kasvonaamioiksi laguunin myymälässä.Jonkun bisnesvainu ei kuitenkaan vähennä sitä tosiasiaa, että laguunissa on erittäin miellyttävää lillua. Veden lämpötila on juuri täydellinen (37-39 astetta) ja maitomainen, turkoosi vesi hellii ihoa ja hivelee silmää. Blue Lagoonin vedessä on piidioksidia (silica), mikrolevää ja mineraaleja. Tutkimusten mukaan näillä bioaktiiveilla on kyky parantaa ihon suojauskykyä ja ehkäistä ennenaikaista ihon vanhentumista. Vesi ei helli kuitenkaan hiuksia, joten firma suositteleekin hoitoaineen käyttämistä hiuksissa vedessä olemisen ajan, enkä itse ainakaan tarkoituksella uittaisi hiuksiani laguunissa. Vietimme laguunissa parisen tuntia hoitoaineet päässä, emme upottaneet hiuksia veteen ainakaan tarkoituksellisesti, ja hiukseni olivat aivan samanlaiset kuin ennenkin.


Menisinkö Blue Lagooniin uudelleen? Menisin, mutta tutustuisin myös muihin Islannin kylpylävaihtoehtoihin ennen päätöstä. Paikallinen vinkkasi kultaisen kolmion takana olevasta Fontanasta, ja Myvatnin luonnonkylpylästä, jotka molemmat vaikuttivat hyviltä vaihtoehdoilta, mutta eivät olleet tällä kertaa reittimme varrella. Suosittelen käymään edes yhdessä kylpylässä tai lämmitetyssä uima-altaassa, sillä kontrasti kuuman veden ja ilman viileyden kanssa tekee kokemuksesta äärimmäisen rentouttavan.


4 kommenttia:

 1. Tämä voimalakuvio valkeni itselleni vasta jokin aika sitten omaa blogiraporttia kirjoittaessani - paikan päällä tammikuussa en jotenkin edes tullut ajatelleeksi, mistä se vesi oikein tulee. :D Aika ovela veto kyllä. Ne ihan oikeat kuumat lähteet jäivät itseltäni vielä testaamatta, mutta olihan Blue Lagoon kieltämättä jo kokemus sinänsä.

  Saitpa muuten hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäkään en näin lyhyellä reissulla ehtinyt käydä muualla pulikoimassa kuin vain Blue Lagoonissa, mutta jääpä ensi kerrallekin erilaisia kokemuksia :)

   Poista
 2. On tuo kyllä niin mahtavan kuuloinen kombinaatio, että pitää joskus päästä testaamaan. Olisi mielenkiintoista tietää, että miten siloiset posket jollain jatkuvasti tuolla ramppaavalla paikallisella on, jos sellaisia tyyppejä on olemassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa olla aika rikas paikallinen että kehtaa jatkuvasti käydä tuolla pääsymaksulla ;) Ja ne kasvonaamioiden hinnat myymälässä oli jotain melkein sadan euron paikkeilla per puteli. Kallista lystiä!

   Poista