tiistai 5. huhtikuuta 2016

Turismin kääntöpuoli

Kaunista luontoa, mielenkiintoinen kulttuuri, hienot hiekkarannat. Päällisin puolin siis paratiisi, jossa voisi vaan ummistaa silmänsä kaikille epäkohdille. Etenkin Indonesiassa, kuten varmasti myös muissa kehittyvissä maissa, turismin kääntöpuolia ei kuitenkaan voi olla huomaamatta pinnan alla.


Etenkin Balilla infrastruktuurin kestämättömyys turismin määrään nähden on todellinen ongelma. Uudet rakennusprojektit keskittyvät turismin tukemiseen, kuten ostoskeskuksiin ja alati rakentuviin uusiin hotelleihin. Samaan aikaan tiet, jätehuolto, sähkön ja veden jakelu, ja muut julkiset projektit vaatisivat kipeästi rahoitusta ja kunnostusta.


Suurin osa saaren makeanveden varastoista kuluu turisien tarpeisiin. Lähteiden mukaan jokainen huone neljän tähden hotellissa kuluttaa 300 litraa vettä päivässä. Samaan aikaan saari kärsii kasvavasta makeanveden pulasta.


Roskaaminen on suuri uhka Balin ekosysteemeille. Vain noin puolet kaikesta roskasta päätyy kierrätettäväksi, eikä jätteille ole systemaattista hävitysprosessia. Kaatopaikat jatkavat kasvuaan, ja tila käy vähiin. Sen lisäksi vain noin 25 % jätteistä on virallisten tahojen keräämiä. Jätteitä dumpataan laittomasti jättömaille ja metsiin.


Koska Balilla on paljon nähtävää, ja julkinen liikenne on vielä lapsen kengissä, autojen määrä pienellä saarella on huikea. Kapeat, huonokuntoiset ja mutkaiset tiet eivät ole pysyneet turismin kehityksessä mukana. Autojen määrä on kasvanut keskimäärin 13 % vuosittain, kun taas teiden kehitys on alle kolme prosenttia.

Creative Commons kuva: Simon_sees

Gileillä ei tarvitse murehtia autojen määrästä, mutta turistien ja tavaran kuljettamiseen saarelle tuodut ponit työskentelevät usein äärimmäisen huonoissa olosuhteissa sekä niitä kaltoinkohdellaan. Aktivistien mukaan näiden hevosten elinikä on vain noin 1-3 vuotta.

Creative Commons kuva: Cak-cak
Gili-saarien ekologinen kestävyys on melko olematonta. Saarilla ei ole juurikaan omaa tuotantoa, vaan kaikki tarvikkeet ja ruoka-aineet hedelmistä lähtien tuodaan Lombokilta. Makeanveden puute ja jäteongelmat vaivaavat myös piskuisia Gili-saaria.

Creative Commons kuva: papermakesplanes

Miten matkailija voi lievittää näitä ongelmia? 

Suosi julkista- tai kimppaliikennettä mahdollisuuksien mukaan. Käytä makeaa vettä säästeliäästi suihkussa, sekä pidennä pyyhkeiden ja lakanoiden pesuväliä hotelleissa. Kaikissa kolmessa meidän majoituksessa pyyhkeet ja lakanat ohjattiin jättämään lattialle, mikäli ne haluttiin vaihdettavan. Hotellitkin ovat heränneet siis ongelmaan. Tämä on sanomattakin selvää, mutta laita roskat vain niille tarkoitettuihin paikkoihin. Vältä Gileillä hevoskyytejä ja ota sen sijaan alle vaikkapa polkupyörä. 
Näillä ainakin pääsee alkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti