tiistai 19. huhtikuuta 2016

Singaporen Hawker Centerit

"I eat, therefore I am."

Indonesialaisen keittiön saloista on hyvä jatkaa ruoka-aiheessa, mutta siirrytään Singaporen kansanomaisiin Hawker Centereihin ja katukeittiöihin. Singaporen kehutaan olevan yksi maailman ruokapääkaupungeista, ja täältä todellakin löytyy jokaiselle jotakin. Ruokakulttuuri on oikeastaan fuusio eri maiden keittiöistä, sillä Singapore on aina ollut vilkas monikansallinen kauppakaupunki. Olit sitten kiinnostunut Michelin-tason fine diningista tai autenttisesta katukeittiöstä, vaihtoehdoista ei ole täällä ikinä pulaa. 

Japanilaisia Gyoza-dumplingseja, Maxwell Roadin Hawker centerissä.


Hienoissa ravintoloissa syömisestä saatat joutua maksamaan pitkän pennin Singaporessakin, mutta hyvää ruokaa kannattaa etsiä myös paljon kansanomaisemmista paikoista. Singaporen perinteiset Hawker Centerit ovat suuria rakennuksia, joissa ainakin yksi taso on omistettu pelkästään erilaisille ruokakojuille. Kojuilla on yhteiset pöydät ja astianpalautukset. Vaikka rakennuksien ulkonäkö ei olekaan uututtaan kiiltävä modernin Singaporen rinnalla, hygieniastandardit ovat joka paikassa hyvin korkeat, ja niiden toimintaa ja tasoa valvotaan tarkasti virainomaistaholta. Ruokapaikat, jotka eivät täytä standardeja kuolevat nopeasti. Hawker Centereissä asioinnista löytyy paljon ohjeita ja jopa oma "etiketti" miten pöytien varaamisessa tulee toimia. Oma neuvoni on olla jännittämättä asiaa liikaa ja paikanpäällä tarkkailla miten muut toimivat. 

Little Indian Hawker center.

Satay-vartaita Maxwell Roadin Hawker centerissä.

Jos Hawker Centerit tuntuvat liian nuhruisilta, toinen edullinen ja yhtä hyvä vaihtoehto on syödä suurten ostoskeskusten Food Courtissa. Täälläkin valinnanvaraa riittää, ruoat ovat laadukkaita ja edullisia, ja ympäristö usein uututtaan kiiltävä. Kunnon Food Courtissa on useita kojuja yhteisen ruokailutilan ympärillä, sekä salin ulkopuolella usein vielä monia itsenäisiä ravintoloita ja kahviloita omine pöytineen. 

Vivo cityn Food court.

Vivo cityn Food court.

Sekä Hawker Centereissä että Food Courteissa parhaiden tiskien luona on usein jonoa, joten jos et ole tarjonnasta varma, liity pisimmän jonon perälle. Usein juomat haetaan omasta erillisestä tiskistään. Ison annoksen voi saada helposti muutamalla eurolla, etenkin aasialaisissa ruokalajeissa pidättäytessään.

Vietnamilaista pho-keittoa ja katkarapu-kevätrullia Vivo cityn Food courtissa.

1 kommentti:

  1. Piti kommentoida tätä jo aikaisemmin, mutta nam, hawkerit oli ihan parhaita! Joskus tosin oli hankala löytää kylmää juomista, mutta ruokaa oli senkin edestä :D

    VastaaPoista