lauantai 5. maaliskuuta 2016

Elämää paratiisisaarella

Aasian matkan tarkoituksena oli nähdä ja kokea kaikenlaista uutta. Valkohiekkainen paratiisisaari oli niistä yksi. Piskuinen Gili Meno Indonesiassa sopi rauhallisen elämäntyylinsä vuoksi täydelliseen rentoutumiseen erinomaisesti. Virhe oli lähteä paratiisiin vain pariksi yöksi. Olisin viihtynyt siellä paljon pidempään.


Vaikka saari on pieni, majoitusvaihtoehtoja löytyy silti joka budjetille. Länsimaalaisittain majoitukset ovat edullisia myös niissä paremmissa resorteissa.
Tekemistä pienellä saarella ei määräänsä enempää ole. Toisaalta jos sinne lähtee rentoutumaan, tarvitseeko aktiviteetteja kauheasti ollakaan? Snorklaus-ja sukellusmahdollisuuksia mainostettiin paljon, lisäksi saarelta löytyy ainakin joogaretriitteja sekä kilpikonnakasvattamo. Menon paras ominaisuus on kuitenkin sen valkoiset, hiljaiset hiekkarannat. Massaturismia pääsee täällä pakoon. Gili Trawanganilla sekä Gili Airin veneessä kumma kyllä törmäsimme suomalaisiin, mutta Menolla ei onneksi päässyt suomea puhumaan.Gili-saaret sijaitsevat Balin itäpuolella lähellä Lombokia, ja Gili Meno on niistä pienin. Balilta ei ole suoria venekyytejä Menolle, joten sinne päästäkseen on helpointa vaihtaa laivaa Gili Trawanganilla. Saarten välillä toimii Island Hopper-liikennöinti, ja veneet kulkevat kunkin saaren välillä kahdesti päivässä. Lisäksi on mahdollista maksaa privaattikuljetuksesta, mutta hinnat ovat toki korkeammat. Lisätietoa Gilin venekyydeistä löytyy täältä ja täältä. Itse varasimme Bali-Gili T pikaveneen Gilibookings.comin kautta, joka osoittautui helpoksi ja luotettavaksi. Pikaveneiden turvallisuudesta on puhuttu paljon, joten kannattaa tarkistaa veneyhtiön speksit huolellisesti ennen varausta. Paikallisveneet sen sijaan ovat mitä ovat, mutta onneksi matkakin saarten välillä on huomattavasti lyhyempi.Gili Meno edusti kaikkea sitä, mikä tulee mieleeni sanasta paratiisisaari. Viereinen Gili Trawangan taas ei osoittautunut yhtä ihanaksi. Puitteet sielläkin ovat kunnossa (rannat jne) mutta tunnelma oli aivan erilainen. Rauhallisuus puuttui, ja sen sijaan kimpussa oli kymmenen ahdistavaa kaupittelijaa yhtäaikaa, vaikka kävelimme pitkälle poispäin satamasta. Lisäksi taikasienten ja muiden päihteiden käyttöä ei yritetty edes piilotella. Molemmat rantabaarit, joissa vietimme aikaa olisi myynyt ainakin taikasieniä, ja tarjoilijoiden käytös oli kummallista, tökeröä ja hihittelevää. Eräs tarjoilija tuli ottamaan tilaustamme ja aloitti keskustelun kertomalla tämän aamun krapulansa laadusta.
Jos siis pohdit matkaa Gili-saarille, ja etsit muutakin kuin juhlimista, älä jää Trawanganille. Island hopper toimii sen verran kätevästi, että muutamassa päivässä ehtii kiertää kaikki saaret.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti