keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Balin Hindutemppelit

Vaikka Indonesia on muslimivaltio, Balin pääuskonto on hindulaisuus. Hindutemppeleitä Balilta löytyy useita tuhansia, sillä myös jokaisessa kodissa, ja useissa hotelleissa ja ravintoloissa on oma "temppeli" tai pyhättö.


Pura Dalem Agung Padangtegal, Ubudin Monkey Forestissa

Pura Taman Saraswati, Ubudin keskusta

Ubud Palace

Ganesh, God of wisdom, knowledge and new beginnings

Balilainen hinduismi eroaa meille ehkäpä tutummasta Intian hinduismista, sillä se on oikeastaan yhdistelmä Shivaismia ja Buddhismia. Balin hindut uskovat, että luonto on kaiken ylin voima, ja kaikki luonnon elementit (vesi, ilma, maa, tuli) ovat henkien ohjaamia. Kolme suurinta jumalaa ovat Brahma, Vishnu ja Shiva, joita voi rukoilla jokaikisessä temppelissä. Lisäksi jokaisella temppelillä on oma "pienempi" jumalansa. Lisäksi Balin hindulaisuudessa palvotaan esi-isiä, joita varten kodin pyhätöt pääasiassa olevat.

Pura Tirtha Empul, Tampaksiring

Goa Gajah, Ubud

Jumalia ja esi-isiä kunnioitetaan suuresti, ja heidän siunaustaan rukoillaan päivittäin jokapäiväisessä lahjus-seremoniassa. Lahjuksien tekemiseen käytetään banaaninlehteä, kukkia, ja elintarvikkeita. Suolakeksit, karkit ja rahat olivat hyvin tyypillisiä lahjuskoristeita, ja yhdessä ravintolassa näimme myös käytettävän tupakkaa ja alkoholia lahjuksena.

Alttari lahjuksia varten

Lahjuksia Pura Tirtha Empulilla

Lahjus

Balin hindun elämää ohjaavat seremoniat. Syntymisestä kuolemaan läpikäydään kolmetoista suurta seremoniaa, jotka juhlistavat ihmisen elämän merkkipaaluja: syntymää, murrosikää, hammasten viilausta, avioliittoa jne. Tärkeimmät seremoniat tapahtuvat kuitenkin vasta henkilön kuoleman jälkeen omaisten toteuttamana, pyrkimyksenä vapauttaa kuolleen sielu reinkarnaatiota varten. Suuret seremoniat vaativat paljon rahaa, joten usein vainajat haudataan odottamaan siksi aikaa, kunnes perhe on saanut tarpeeksi rahaa kerättyä seremoniaa varten.

Rituaalipeseytymistä Pura Tirtha Empulilla

Harva Balilainen matkustaa ikinä elämässään, sillä uskonto on niin iso osa elämää, että päivittäisten seremonioiden tekemättömyys on täysin käsittämätön asia. Rikkaat Balilaiset voivat matkustaa, sillä heidän henkilökuntansa huolehtivat seremonioista ja valmisteluista. Pyhiä seremonioita varten tarvitaan pyhää vettä Intian Gangesista, ja korkea-arvoinen pappi käy ajoittain hakemassa ja täyttämässä varastot. Muuten Balilaisen elämä pitkälti rajoittuu saaren alueelle. Kysyimme muutamilta Balilaisilta turismityöntekijöiltä, ovatko he käyneet viereisillä Gili-saarilla. Kukaan heistä ei ollut koskaan poistunut Balilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti