sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Katukuvausta Budapestissa

On viimeisen Budapest-aiheisen jutun aika. Aiemmin olen jo kertonut Unkarin ruoasta, Budapestin ostosmahdollisuuksista, rauniobaareista ja kylpylöistä. Budapestiin matkaava saattaisi ehkä haluta myös nähdä sen katukuvaa ja nähtävyyksiäkin etukäteen, joten täältä pesee.

Tunnetuimmat nähtävyydet, Budan linnavuori, Szechenyin ketjusilta ja Unkarin parlamenttitalo, näkyvät keskustassa Tonavan varrella pitkälle. Niitä on hyvin vaikea olla huomaamatta Budapestissa liikkuessaan, sillä ne ovat niin keskeisellä paikalla Budan ja Pestin välissä. Ketjusillalta onkin hyvät näkymät sekä parlamenttitaloa että linnavuorta kohti, ja siitä on hyvä aloittaa tutustuminen Budan puolelle. 

Heti ketjusillan jälkeen Budan puolella on funikulaari kukkulalle. Vaihtoehtoisesti linnavuorelle pääsee perinteisesti jalan joko portaita tai ylämäkeä pitkin. Ylämäki alkaa myös funikulaarin vierestä. Jos linnavuoren museot eivät kiinnosta, kannattaa kuitenkin käydä ihailemassa näkymiä kalastajalinnakkeen näköalaterassilta. Alla avautuu huikeat maisemat Pestin puolelle.

Kalastajalinnakkeen kanssa samalla aukiolla sijaitsee myös Matiaksen kirkko, jossa on erityisen kaunis katto. Sisätiloista en osaa sanoa sen enempää, niinkuin en myöskään parlamenttitalon sisätiloista. Aukiolla on erityisesti kesäaikaan paljon turisteja, joten täällä jos missään kannattaa katsoa omien tavaroiden perään. Hintataso on täällä myös muuta kaupunkia korkeammalla. 
Näiden näkymien jälkeen palasimme takaisin Pestin puolelle tutustumaan sen nähtävyyksiin. Budapestissa on kuuluisa vanha oopperatalo, jonka akustiikka ja sisätilat ovat ilmeisesti huikeat. Opastettuja kierroksia on päivittäin klo 15 ja 16. Muuten oopperataloon ei pääse sisälle ilman konserttilippua, ja tästä syystä sen sisätilat jäivät meiltä välistä. Emme olleet koskaan lähistöllä kierrosten aikaan.


Budapestin kaupunginpuistossa on paljon nähtävää. Puistoon kannattaa kävellä Sankarien aukion eli Hösök Teren puolelta, jolloin näkee tutun monumentin ohikulkiessaan. Itse puisto on varsin viihtyisä linnamaisine rakennuksineen. Puiston pohjoispäädyssä on aiemmin kehumani Szechenyin kylpylä, joten jos olet aikeissa vierailla siellä, tässä on hyvä tilaisuus.

Tässä vielä kirjoituksessa mainitut kohteet kartalla:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti