keskiviikko 5. elokuuta 2015

Rakkautta ympäri maailman

New York, Pariisi, Amsterdam, Tampere... Mitä näillä kaikilla on yhteistä? Tai kysymyksen voisi tietysti asetella, että mitä varmaankin kaikilla (länsimaiskulttuurin) kaupungeilla on yhteistä?


Rakkauslukot. Niitä löytyy kaikkialta, kunhan vain huomaa katsoa. Rakkauslukkoboomi ylestyi 2000-luvulla, ja joissain paikoissa nouseva trendi aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin mitään muuta.


Viime vuonna Pariisissa sillan kaide romahti rakkauslukkojen painosta - nykyään kyseisen sillan kaiteet on suojattu pleksillä, ettei lukkoja enää pysty kiinnittämään. Firenzessä 5500 lukkoa poistettiin sillankaiteista esteettisistä syistä, sillä lukot eivät sopineet yhteen kaupungin vanhan romanttisen arkkitehtuurin kanssa. Muutama vuosi takaperin Dublinissa poistettiin yhdestä sillasta yli 300kg:n edestä lukkoja, etteivät ne vahingottaisi vanhaa suojeltua siltaa.


Rakkauslukkoja kiinnittäessä on myös tapana heittää avain pois, ikäänkuin symbolisoimaan rakkauden pysyvyyttä. Jokien pohjaan kasautuvat avaimet aiheuttavat ongelmia jokien biodiversiteetille. Monissa kaupungeissa paikalliset ympäristöjärjestöt ovatkin ottaneet kantaa rakkauslukkojen poistamiseksi. Ongelma vain on, että niitä kiinnitetään jatkuvasti lisää. Tärkeämpää olisi siis saada viestiä eteenpäin lukkotrendin lopettamiseksi.


Joissain paikoissa, kuten esimerkiksi Moskovassa, on tartuttu ongelmaan kekseliäällä tavalla. Rakkauslukoille on tehty niille tarkoitettuja, hieman parempia kiinnityspaikkoja.

Kuva: A. Savin
Maailmalla rakkaasi kanssa matkaillessa, jätettäisiinkö rakkauslukot ripustamatta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti