keskiviikko 12. elokuuta 2015

Ensivaikutelma Amsterdamista

Heinäkuun lopussa lomailimme muutaman päivän Amsterdamissa. Olen mielessäni pyöritellyt tätä kirjoitusta jo pitkään, mutta koska omat fiilikseni kaupungista ovat hieman ristiriitaiset, en halunnut suin päin rynnätä kirjoittelemaan aiheesta ennen kuin tiedän mitä mieltä itse olen.


Kuten aloituksesta voi arvata, en rakastunut Amsterdamiin. En ainakaan samalla lailla kuin Roomaan, New Yorkiin ja Lontooseen. Nopeilla kaupunkipyrähdyksillä niin moni asia vaikuttaa kokonaisfiilikseen, kun ei ole aikaa muodostaa käsitystään kuin vain sen lyhyen määrätyn ajan. Ensimmäinen vaikuttava asia oli sää, joka oli tasaisen harmaa, kolea ja tuulinen koko Amsterdam-vierailun ajan. Tuntui, että kaupunki ei päässyt oikeuksiinsa harmaan pilvimassan alta.


Toinen asia, jonka koin negatiivisena oli nuorten (bile)turistien määrä. Amsterdamilla on hiukan mainetta Euroopan bilekaupunkina kannabiksen helpon saatavuuden vuoksi, ja tämä näkyi ainakin näin loppukesästä hyvin katukuvassa. Itseäni ei örvellys juuri kiinnosta, joten koin sen luotaantyöntävänä.


Viikonloppua kohti ihmismäärät vain lisääntyivät, ja keskustan pääkadut olivat tukossa. Syykin selvisi kun hotellista uloskirjautuessa respa kertoi viikonlopun olevan Amsterdamin kiireisin, sillä oli vuosittainen Pride-paraati. Olinkin ihmetellyt minkä takia sateenkaarilippujen määrä lisääntyi räjähdysmäisesti yön aikana, ja että pari taloa oli koristeltu pinkeillä höyhenpuuhkilla. En pidä ihmismassoista, etenkään sellaisista missä ei pääse etenemään, joten olin enemmän kuin valmis jättämään Amsterdamin taakse.

Kuva lainattu, lähde tuntematon
Kaikesta negatiivisuudestani huolimatta Amsterdam oli myös kaunis, jos osasi suunnata askeleensa oikeisiin paikkoihin. Ydinkeskusta oli ihan kamala, mutta keskustaa ympäröivät kanaalinvarret olivat taas huomattavasti rauhallisempia, talojen julkisivut kauniimpia ja mielenkiintoista katsottavaakin enemmän. Amsterdamin tunnelmallisesta puolesta seuraavassa kertomuksessa sitten enemmän :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti