maanantai 9. maaliskuuta 2015

Mistä lentojen hinta koostuu?

Vaikka olin jo aiemmin tietoinen siitä, että lennon hinnasta vain osa on "hinta lentämisen ilosta", eli lentolipun hinta verojen sun muiden kustannusten jälkeen, olin silti hieman yllättynyt nähdessäni kustannuserittelyn syyskuun Budapestin lennoista. Jos tämä Supersaverin erittely pitää paikkaansa, itse lennon hinta on 10 e /matkustaja, ja loput 138 euroa on veroja sekä tullimaksuja.


Yritin googletella asiasta niin suomeksi kuin englanniksi - enkä löytänyt kovin montaa hyvää lähdettä asiasta. Dailymailin sivuilla oli havainnollistava artikkeli miten lentohinta pilkotiin pieniksi kustannuspaloiksi, jolloin lentoyhtiön voittomarginaali yhdestä lentolipusta oli 0,61 %
Tämän tiedon valossa en yhtään ihmettele joidenkin lentoyhtiöiden tämän hetkistä talousahdinkoa.


Travelzoo infographic

Minkälaisia käsityksiä teillä on ollut lentolippujen hintakoostumuksesta tai lentoyhtiöiden voitoista? 
Omani ainakin muuttuivat hieman tänään.2 kommenttia:

 1. On aika yllättävää, miten pieniä voitot voivat olla. Esimerkiksi joissakin maissa on ihan normaalia, että matkanjärjestäjä myy jo alun perinkin pakettimatkat pienellä tappiolla. Tällöin voittoa kerätään lähinnä lisäpalveluiden myynnillä, mikä voikin olla ihan merkittävä summa, jos matkustajia on satoja tuhansia.

  Sitten jos ajattelee matkatoimistoja, niin nehän ei saa lentolipun myymisestä enää nykyaikana mitään provikkaa. Ainoa tulo, millä pitää kattaa koko liiketoiminnan kulut, on palvelumaksut. Eipä taida niilläkään rikastumaan päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Ei ihme että matkatoimistot alkaa karsimaan kivijalkamyymälöistään ja siirtää palvelut nettiin. Pari vuotta sitten etsimme Tjäreborgin myymälää Tampereelta (kun muistelin että sellainen keskustorin kulmilta löytyy) eikä kyseisellä firmalla olekaan enää myymälää kuin vain Helsingissä. Puhelimen kautta piti siis asioida.

   Poista