torstai 26. helmikuuta 2015

Miten rahoittaa matkailu?

Matkailutahdin kasvaessa sen rahoituspuoli on herättänyt viime aikoina kyselyjä tuttavapiirissä, ja voi olla että tämä asia kiinnostaa teitä muitakin. Oma kantani raha-asioihin on se, että lainoja ei oteta reissaamista varten. Jos ei ole rahaa, ei matkusteta. Mitään kovin salaisia taktiikoita minulla ei valitettavasti ole ratkaisuksi tarjota, vaan salaisuus piilee säästämisessä. Samansuuntaisia ajatuksia voi lukea myös esimerkiksi Sandran The Present is Perfect- blogissa.

Palkkatulot
Siirrän heti palkan tullessa palkasta tietyn osuuden säästötilille, joka on tarkoitettu hätärahastoksi ja reissaamisen rahoittamiseen. Sieltä ei nosteta rahaa esimerkiksi shoppailuun tai biletykseen.

Ostokset ja sosialisointi
Olen jättänyt shoppailun ja biletyksen minimiin - käyn kiertelemässä kauppoja huvikseen vain harvoin houkutuksia välttääkseni, ja onneksi kolmivuorotyö estää usein sosialisoinnin ja juhlimisen ;)
Verkkokaupat on äärimmäisen petollisia (osta nyt, maksa myöhemmin) joten yritän nykyään karttaa niitä kuin ruttoa.
Paljon rahaa säästäisi myös, jos ei kävisi ulkona syömässä ja söisi ruoat visusti vain omassa keittiössä. Tähän en ole ainakaan vielä pystynyt, sillä ruokaterapia ystävien kanssa tukee positiivisesti mielenterveyttä. Jokaisen täytyykin itse miettiä, mitkä ovat ne asiat joista voi luopua.

Mukavuudet
Luopumiseen liittyen paljon rahaa voi säästyä tietyistä totutuista mukavuuksista luopumalla. Omana esimerkkinäni tähän on auto, jota meidän taloudessa ei ole ollenkaan. Auton huollot, vakuutukset, bensat ja muut kulut veisivät vuodessa melkoisen summan valuuttaa. Muita mukavuuksia voisi olla esimerkiksi kalliit harrastukset tai vaikkapa ahkerat kampaamo/kosmetologi/hieronta/kylpylähoidot.

Mitään kovin konkreettisia, jokaiselle sopivia neuvoja omien intohimojen rahoittamiseen siis ei ole. Nyrkkisääntö on se, että säästetään siitä mistä pystytään - ja halutaan. Monesti rahaa kuluu sellaisiin asioihin, joita emme välttämättä tarvi, mutta olemme tottuneet tietynlaiseen elämisen tasoon.

Kuulisin mielelläni teidän kertomuksia siitä, mistä teillä nipistetään säästöjen kartuttamiseksi?
Lopuksi vielä tämän viikon matkakuva kevätaurinkoisesta New Yorkista.




2 kommenttia:

 1. Luulin kommentoivani, mutta kommentti taisi hävitä jonnekin avaruuteen! Joka tapauksessa ensinnäkin kiitos linkkaamisesta blogiini! Kiva kuulla, jos postaus sai pohtimaan samanlaisia teemoja.

  Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla siitä, että matkalle ei tulisi lähteä lainarahalla. Olen työn tekemisen ja säästämisen kannalla. Sitten voi ainakin hyvillä mielin palkita itsensä matkalla. Auto on myös todella kova rahareikä ja pahinta on se, että se saattaa yllättäen hajota käsiin ja aiheuttaa ikävän loven kukkaroon. Onneksi pääsemme kohta autostamme eroon! Hyvää pohdintaa sinulla kirjoituksessasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Minua itseänikin hieman yllätti ajatuksia kasatessani, että matkasäästämisessä (tai missään muussakaan säästämisessä) kyseessä ei oikeasti ole tämän ihmeellisemmista asioista, vaan säästöt kertyy joskus hyvinkin pienistä valinnoista! :)

   Poista