keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

9/11 Memorial

Ennen matkaa harmittelin blogissa, että lippuja entisen World Trade Centerin Memorialiin ei ollut saatavilla. Harmitus oli turhaa, sillä paikan päällä ilmeni muistoaltaiden olevan ihan julkinen puisto, jonne ei tarvinnut minkäänlaisia lippuja. Hiljattain avattuun museoon sen sijaan sai vielä samana aamuna ostettua liput, ja ystäväni mukaan museo oli upea ja sisältö veti sanattomaksi. Itse tyydyin kiertelemään muistoaltaita sekä ihmettelemään ihmismäärää.


Paikkana Memorial oli melkoisen ristiriitainen. En oikein vieläkään osaa kertoa, mitä paikasta ajattelen. Omalla tavallaan muistoaltaat ovat visuaalisesti hienot, varmastikin etenkin ilta-aikaan jolloin altaiden valot syttyy. Toisaalta on karua nähdä, miten amerikkalaiset omalla tavallaan "mässäilevät" tapahtuneella ja surulla. Se ei oikein sovi hiljaisen kunnioittavaan suomalaiseen mentaliteettiini. Ystäväni kertoi museossa olevan taivaansininen seinä, jonka takana on kaikki tunnistamattomaksi jääneet uhrien kappaleet. Siinä omaiset voivat sitten muistella seinän takana poismennyttä läheistään. Yök.

Lähestyvän Memorial Dayn, eli kaatuneiden muistopäivän vuoksi altaille oli tuotu kukkia sekä pieniä muistoesineitä. Vierailijoita oli myös paljon. Toisen altaan reunalla oli joukko FDNY:n (Fire Department of New York) työntekijöitä kunnioittamassa entisten kollegoidensa muistoa.

Vaikka Memorial paikkana on historialtaan varsin traaginen, puisto oli silti kaunis ja vierailun arvoinen. Kunhan pitää mielessään, että tapahtuman arvet ovat läheisille tuoreet, ja käyttäytyy turistina alueella kunnioittavasti.


2 kommenttia:

  1. En edes tiennyt tuosta ilmaisesta puistosta ja hässäkästä. Näin vaan lippujen hinnat ja jonot niin jätin menemättä. Olin järkyttynyt siitä, että toisten kuolemalla voi nyt jälkeenpäin saada rahaa! Ja juurikin tuo sinun mainitsemasi mässäily tuntuu omituiselta. Mutta kukin tyylillään. Hienoja kuvia btw.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmentävän huonosti oli asiasta kyllä tiedotettu, kun vielä viikko ennen matkaa nettisivuilla luki että memorialiin pääsee ilmaiseksi, kunhan varaa lipun etukäteen tai hakee aamulla visitor passin samalle päivälle. En ollenkaan ajatellut että sinne voi vaan kävellä kahta kättä heiluttaen. Jos oikein ymmärsin, niin tuosta rahastuksesta on ollut paljon skismaa iskujen uhrien omaisten ja järjestävän tahon välillä, omaiset haluaisivat nimenomaa avoimen puiston. Hyvä, että näyttää siltä että se on toteutumassa.

      Poista