lauantai 19. huhtikuuta 2014

1 kk!

Tasan kuukauden päästä, eli toukokuun 19. päivä otetaan suunnaksi länsi eli New York! Käytännön asiat ovat nyt aika hyvällä mallilla.ESTA eli Electronic System for Travel Authorization on Yhdysvaltojen hallituksen vaatima matkustuslupahakemus. ESTA on haettava viimeistään 72h ennen lähtöä, mutta koska vastaus ei tule koskaan välittömästi, suosittelen käytännön syistä hakemaan sitä jo aiemmin. ESTA-lupa on voimassa 2 vuotta (tai vähemmän, jos passisi vaihtuu) ja se maksaa 14$ per henkilö.

API eli Advance Passenger Information on myöskin Yhdysvaltojen hallituksen vaatima etukäteistieto maahan saapuvista henkiöistä. Sen on velvollinen toimittamaan jokainen maahan saapuva, ja sen toimittaminen on lentoyhtiöiden vastuulla. Lentoyhtiöstä riippuen tiedot annetaan joko lähtöselvityksessä tai niiden nettisivuilla kohdassa "Hallinnoi omaa varaustasi" tms. Tarkista asia oman lentoyhtiösi sivuilta.

Matkavakuutus on tärkeä jokaiselle matkustajalle, mutta etenkin jenkillään lähtiessä. Oletteko nähneet kuvia jenkkilän sairaalalaskuista? Ikinä ei voi tietää etukäteen, mitä matkalla sattuu ja tapahtuu, joten hoitokulut kattava matkavakuutus lämmittää mieltä jos nilkka nyrjähtää. Jos matkavakuutusta ei ole, Euroopan sisällä matkustaessa voi halutessaan käyttää Eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Se on ilmainen, sen voi tilata Kelasta ja vastaa tietyllä tavalla Suomalaista KELA-korttia. Se oikeuttaa saamaan EU- sekä ETA-maissa plus Sveitsissä lääketieteellisesti välttämättömän hoidon samaan hintaan kuin paikallinen kansalainen, ilman mitään lisämaksuja ulkomaalaisuudesta.

Alkuviikosta lähipostiin kolahti myös odotettu paketti Hong Kongista, eli laajakuvalisäke meidän minijärkkäriin. Lisää kamera-ajatuksiani voit käydä lukemassa toisen blogini puolelta.

Matkaa odottaessa voi syventyä vaikka uusimpaan Matkaoppaan numeroon, jossa on kivasti juttu Kroatiasta, jonne ollaan siis menossa syyskuussa!
1 kommentti:

  1. Onpa hauska sattuma, että ootte just lähdössä Nykiin kun me tullaan muutama päivä aikaisemmin :) Eipä ole teilläkään enää kovin pitkä odotus, meillä enää huominen ja sitten mennään! Ollaan kyllä ihan täpinöissämme ja tarkistettu ehkä tuhat kertaa, että onko meillä ne estat vielä voimassa ;)

    VastaaPoista