keskiviikko 18. syyskuuta 2013

We Heart Greek Food

Nyt olisi viimein aika polkaista käyntiin matkapostaukset Santorinista ihan toden teolla, sillä ehdin tänään vihdoin käydä kuvat läpi. Kuvien määrää tulikin karsittua reilulla kädellä yli tuhannesta sellaiseen kolmeen sataan. Aloitetaan kaikista helpoimmasta aiheesta, eli ruoasta :)

Santorinilla ei ole vaikeaa löytää ruokapaikkaa. Paikallisia tavernoja on kaupungeissa vähän joka kulmalla. Hieman vaikeampaa on löytää jotain nopeata take-away ruokaa. Esimerkiksi Kamarissa, jossa majoituimme, löysimme vain yhden ravintolan mistä sai gyrosta, souvlakia ym nopeaa ruokaa ilman pöytäänohjausta. Alkuun yritimme kovin huolella valita missä syömme, sillä luonnollisesti pelkäsimme liian hienon tai liian nuhruisen paikan viestittävän keskinkertaista ruokaa. Huoli oli täysin turha, sillä koko matkan aikana emme saaneet kuin mielettömän hyvää ruokaa paikan ulkoisesta vaikutelmasta huolimatta.
Santorinilla kannattaa nauttia meren antimista, sillä saari on, no, saari. Merenelävät ovat siis melkein poikkeuksetta lähiruokaa, ja tuovat rahaa paikallisten kalastajien taskuun.

Fetalla ja tomaatilla täytetty kalmari
Kreikkalaisella salaatilla täytetty kalmari


Myös muut perinteiset kreikkalaiset ruoat löytyvät tavernojen ruokalistoilta, ja maininnan arvoinen on esimerkiksi stifado, eli tomaattinen liha-sipulipata. Itse maistoin tätä jäniksen lihasta tehtynä, ja en ole eläissäni syönyt yhtä mureaa lihaa. Salaattivalikoima on myös usein melko hyvä. Perinteisen kreikkalaisen salaatin lisäksi on myös Santorinilainen vaihtoehto, jossa ei ole useinkaan lehtisalaattia, vaan salaatti on kasattu paikallisista kirsikkatomaateista, kurkusta, kalamata-oliiveista, kapriksesta ja kaprislehdistä sekä tietenkin fetasta. Ja siis se feta, en löydä sanoja kuvailemaan miten hyvää se oli! Et löydä samanlaista fetaa prisman hyllyistä vaikka niissä kuinka lukisi greek style.

Santorinilainen salaatti, kuva lainattu täältä
Pekoni-halloumisalaatti
Fetaa filotaikinassa paistettuna

Saanko sanoa vielä sanasen kreikkalaisesta aamupalasta, eli toisinsanoen kreikkalaisesta jugurtista? Aivan mahtavaa. Maustamaton jugurtti nautitaan siis runsaan hunajan ja hedelmien kanssa. Nam.Ja vielä kaiken tämän silmänruoan päälle kreikkalainen jälkiruoka, baklava. Baklava on kerros kerrokselta koottu leivos, jossa on hunajaa, hienonnettua pähkinää sekä rapeaa filotaikinaa.

Baklava


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti