lauantai 13. heinäkuuta 2013

Matkahaaste!

Aurinkoinen Heidi Auringon alla blogissaan haastoi lukijat kertomaan mielipiteitään ja kokemuksiaan ruoasta ja matkailusta. Pomppasin kattoon sillä aihe on erittäin herkullinen :)

    Mitä ruokaa kaipaat reissulla eniten Suomesta? Mitä et ollenkaan?

    Ruisleipää alan himoita enintään pari päivää kohteessa oleskeltuani. Kotona syön enimmäkseen vaaleaa sekaleipää, mutta monesti ulkomailla aamiaisleivät ovat jo liian vaaleita - siksi ruiskaipuu. Muita ruokia en yleensä sitten kaipailekaan, sillä ihaninta kohteessa on tutkia paikallista ruokakulttuuria. Ehkä jos reissussa viipyisi pitempään, niin sitten saattaisi tulla ikävä perinteisiä suomalaisia keittoja. Ja lohta, jos sitä ei kohteessa ole tarjolla.

    Barcelona 2008

    Oletko vienyt/vietkö ruokatarvikkeita kotoa ulkomaille (itselle tai tuliaisiksi)? Jos kyllä niin mitä ja miten ne on otettu vastaan, jos ovat tuliaisia paikallisille?
    Paikallisille en ole vienyt mitään, sillä emme ole vierailleet kenenkään paikallisen kotona lomillamme. Suomalaiselle ystävälleni New Yorkiin veimme hänen toivomuksestaan Fazerin Marianne-suklaata (ja Voltaren-geeliä, mutta sitä nyt ei syödä.)

    Paras katuruokakokemus?
    Kaikki? :D Mikään toisaalta ei ollut erityisen gourmet-elämys, joten sitä odotellessa. Ehdottomasti pahin oli rasvainen, huono pizzaslice Kroatian Splitin rantakadulla.

    Split

    Panostatko lomalla hienoihin ravintoloihin vai syötkö mieluummin pienen budjetin paikoissa? 
    Useimmiten pienen budjetin ravintoloissa, mutta tykkäisin kuitenkin käydä ainakin kerran lomalla jossain vähän hienommin syömässä. Minun standardeilla tämä ei tarkoita Michelin-ravintoloita, vaan ruokailua pitkän kaavan mukaan edes jossain keskitason raflassa. Matkoilla lounas on ollut yleensä jotain pientä, salaattia tai jotain katuruokaa, ja päivällinen ravintolassa.


    Minkä perusteella valitset ravintolan ulkomailla?

    Hinta on valitettavasti se ensimmäinen peruste. Hyvänä kakkosena tulee siisteys ja ympäristö, sillä Lontoossa pikkuravintolassa syödessämme tunnelman pilasi yläkertaa remppaavat, jatkuvasti ohikulkevat remppamiehet. Meidän ohi kannettiin kaikenmaailman remonttimateriaalia ja jopa kylpyamme. Länsimaalaista ja usein paikallista tarjoilevat ravintolat on ykkössijalla, etniset tulevat kakkosena. Jostain syystä en ole kovin ihastunut aasialaiseen ruokakulttuuriin, joka on varmasti yksi syy miksi emme ole sinne päin vielä ainakaan matkailleet.

    Paras Fish&Chips, Lontoo

    Mikä on paras ketjuravintola ulkomailla? Mikä ruoka-annos on kyseisen ravintolan paras?
    Sbarro! Sbarrossa kävimme useammankin kerran Nykin loman aikana. Vaikka ruoka ei tietenkään vedä vertoja italialaiselle ravintolaruoalle, niin kyllä ne pitsat, pastat ja lihapullat vaan oli aika hyviä. Reissussa yritän välttää ainakin niitä ketjuravintoloita, jotka löytyvät myös Suomesta (lue:McDonalds.) Subwayssa on tullut käytyä pari kertaa ulkomailla, sillä se on edullinen, hyvä ja kätevä lounasvaihtoehto. Hard Rock Cafessa on käyty kerran, pari, ja se riittänee sitä lajia. 


     

    Minkä maan ruokatarjontaan olet ollut pettynyt?
    Kroatian, tai tarkemmin sanottuna Splitin. Emme luultavasti etsineet hyvää paikallista tarpeeksi ahkerasti, sillä parin hutipäivällisen jälkeen ihastuimme kyllä paikalliseen pieneen ravintolaan, mutta joka tarjoili kansainvälistä ruokaa. Meksikolainen oli mulle viikon avainsana. Söin siellä muuten elämäni parhaan enchiladan, jota olen yrittänyt (vielä onnistumatta) jäljitellä kotona.

    Split, vakioravintola

    Minkä maan ruokakulttuuria ihailet? 
    Italialainen ja meksikolainen ruoka on mun lemppareita. Olisi ihanaa päästä ruokamatkalle Meksikoon, jotta pääsisi kokeilemaan muitakin kun pelkkiä meksikolaisia klassikkoja (tortillat kaikissa muodoissaan.) Lontoossa meidän piti käydä meksikolaisessa ravintolassa, joka oli vielä etukäteen valittu, mutta en ymmärrä miten se jäikin välistä.

    Maailman parhaat jäätelöt, Rooma


    Ensimmäinen ruokakokemuksesi minkä muistat ulkomailta (hyvä tai huono)? 
    Tanskan legolandiassa, jossain feikkilinnassa tarjottiin kanat roikkuvissa vartaissa rautaisessa hirttopuussa. Sen nimi taisi ollakin hanging chicken tms. Ruoan mausta ei ole muistikuvia mutta presentaatio jäi mieleen. Olin kymmenen vanha tai niillä main.
    Espanjassa lounastettiin ihan mahtavia tonnikalatoasteja, joita mun oli pakko saada tehdä kotonakin melkein päivittäin matkan jälkeen. Se oli ensimmäinen "ateria" minkä opin valmistamaan. Olin 12v.
    Pietarissa tarjottiin mahtavaa paikallista lohta riisipedillä ja tartar-kastikkeella, ja sen jälkeen olen lohtakin innostunut syömään mahdollisimman usein. Sitä ennen en juuri kalaruokiin ollut koskenut. Onhan noita positiivisia kokemuksia paljon enemmän kuin huonoja :)


    Mitä söit lapsena ulkomaan lomilla?
    Nakit, lihapullat, ranskikset, pitsa. Ne taisi olla ne suosikit, kuten varmaan kaikilla lapsilla. Asiasta ei toisaalta ole mulla mitään muistikuvia :D

    Mikä on maailman paras ruokamaa ja miksi?
    Aika paha. Italian ja Meksikon nostinkin esille jo aiemmin. En usko, että mikään ruokakulttuuri kaikkine ruokineen on täydellisesti mun mieleen, vaan mulla on tapana poimia suosikkiruokia sieltä sun täältä. Hyvänä esimerkkinä on japanilainen, jota pääosin karsastan, mutta teriyaki kana japanilaisessa ravintolassa (New Yorkissa) oli ihan mahtavaa. Ehkä jos olemassa olisi Sofialandia, se olisi paras ruokamaa? :D  Ei vaan. Ruoan mekaksi tällä hetkellä nostan New Yorkin, sillä sieltä löytyy ravintoloita ja ruokia makuun kun makuun. Halutessaan joka päivä voi nauttia eri ruokamaan tarjonnasta.



    Ruoka on hyvää ja syöminen on kivaa. Ei mulla muuta.


      2 kommenttia:

      1. Olipa kiva lukea näitä ja olen samaan mieltä, New York on varmasti ruoan mekka! Sieltä löytyy mitä tahansa ja harmi kyllä meidän 3pv:n loma oli ihan liian lyhyt kaikkien hyvien ruokien syömiseen (pitänee tehdä neljäs reissu?).

        Sbarro oli mulle ihan uusi ketju, olen kyllä nimen kuullut mutta koska italialaista tulee harvoin syötyä muualla kuin Italialiassa tai lähiseudulla (Välimerellä), niin ei olla koskaan käyty. Pitää pistää korvan taakse :)

        VastaaPoista
        Vastaukset
        1. Tutkailin Sbarron kotisivuja, ja huomasin ettei tarvi pyyhältää kun Pohjanlahden toiselle puolelle (Ruotsiin) tai loikata itärajan yli jos haluaa päästä Sbarroa testaamaan :D

          Poista